wtorek, 1 marca 2011

Czy preparaty witaminowe uzupełniają niedobór witaminy?

Autorem artykułu jest Dorota Trojan
Są różne zdania i głosy na temat roli suplementów diety w zdrowym odżywianiu. By odpowiedzieć sobie na to ciekawe pytanie  wystarczy odwołać się do głosu  zdrowego rozsądku. Jeśli obserwujemy u siebie  objawy niedoboru witamin, a nasz styl odżywiania pozostawia sporo do  życzenia, to co możemy zrobić?
Zdrowy rozsądek sugeruje logiczne rozwiązanie: zdecydowanie i szybko  uzupełnij niedobór witamin, by nie powstała awitaminoza, a potem pilnuj,  by nie dopuszczać do powstawania kolejnych niedoborów.
I następne  pytanie. Czy preparaty witaminowe powinny zawierać naturalne witaminy,  czy lepiej korzystać z syntetycznych witamin?
Z pewnością znajdziesz w  środowisku lekarzy wielu stronników sztucznych witamin. Preferują oni  rozwiązania naukowe, uznają, że umysł ludzki jest mądrzejszy niż jakaś  tam natura.Jeżeli zdasz sobie sprawę, że każda roślina zawiera  dziesiątki a nawet setki przeróżnych związków chemicznych, stanie się  jasne, że żaden sztuczny specyfik nie jest w stanie tego skopiować. W  naturze wszystko funkcjonuje dokładnie tak jak w organizmie. Każda  reakcja chemiczna wymaga użycia różnorodnych związków w niezmiennych  proporcjach. I nie mają najmniejszego sensu wszelkie próby zmiany takiego porządku rzeczy.  Za  naturalnymi suplementami przemawia fakt, że jest to po prostu rodzaj  zdrowego pożywienia. Tak. Za pokarm uważamy gotowane soki owocowe,  konserwowane mięso lub jarzyny w puszkach itd. ba, o zupach w proszku  również mówimy, że są jedzeniem
Nie ma wobec tego najmniejszej wątpliwości, że prawidłowo przygotowane rośliny  zawierające dużą ilość witamin również stanowią rodzaj  pożywienia. I jest to pewnikiem dużo cenniejsze pożywienie, niż  sproszkowana zawartość torebki z opisem w stylu "Zupa jak u mamy" albo  "Kapuśniak babuni". Jednak wybierając naturalny suplement diety, ot np. naturalny  preparat witaminowy musimy zwrócić uwagę, na pochodzenie surowca oraz  jakość procesów technologicznych, którym były poddane surowce do  produkcji preparatu witaminowego. To ważna sprawa, jako że może się zdarzyć, że pod postacią produktu zdrowotnego kupimy coś porównywalnego pod względem wartości odżywczych do zawartości zupek w proszku.  Pasteryzowany owoc to oczywiście  kompletnie coś innego niż świeży owoc. Niezbędne jest użycie procesów  technologicznych takich jak liofilizacja, albo dehyratacja,  umożliwiających zachowanie wszystkich właściwości rośliny w nienaruszonym  stanie. Istotne jest również potwierdzenie, że surowce preparatu  pochodzą z upraw ekologicznych. Aby mieć pewność warto czytać informacje na opakowaniach, lub prosić sprzedawcę o okaznie stosownych certyfikatów.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz