Autorem artykułu jest J. O.
Pokrzywa -Urtica L. należy do rodzaju pokrzywowatych -Urticaceae Juss i obejmuje roczne lub wieloletnie rośliny zielne z włoskami parzącymi, pokrywającymi łodygi i liście, które zawierają palący kwas mrówkowy i histaminę. Jest to ziele dwupienne, rzadziej jednopienne.
Znanych jest około 40 gatunków pokrzywy. W Polsce najczęściej spotyka się pokrzywę zwyczajną -U. dicica L.
Pokrzywa zwyczajna należy do roślin wieloletnich, rozłogowych, z łodygami cztero-kanciastymi, pełnymi, wzniesionymi ku górze rozgałęzieniami, rozłogami o wysokości 50 -150 a nawet 200 cm. Rozłogi osiągają długość 35 - 45 cm. Liście pokrzywy są naprzeciwległe, duże, podługowato - jajowate, o sercowatej nasadzie, grubo ząbkowane, od spodu pokryte włoskami parzącymi, z wolnymi przylistkami. Kwitnienie od połowy czerwca do późnej jesieni. Kwiaty pokrzywy są wiatropylne, zielonkawe, drobne, zebrane w zwisające, graniaste kwiatostany, osadzone w pachwinach górnych liści. Pręcików 4, słupek 1. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Owocem pokrzywy jest orzeszek.
Pokrzywa zawiera kwas askorbinowy, w zielonych liściach – a stężenie jest dwukrotnie większe niż w owocach porzeczki czarnej, a karotenu większa niż w np. w szczawiu. Ponadto pokrzywa zawiera witaminy K i B2. Pokrzywa samą wartością pokarmową nie ustępuje roślinom motylkowym.
Z liści pokrzywy pozyskuje się chlorofil używany w perfumerii i produkcji artykułów spożywczych oraz farmaceutyków. Z młodych liści sporządza się zupy, np. barszcz ukraiński i sałatę.Zdolność pokrzywy do tamowania krwawienia znana była już Dioskuridesowi, Pliniuszowi oraz innym uczonym i lekarzom antycznego świata. Obecnie z liści pokrzywy sporządza się napar i wyciąg płynny stosowane do wewnątrz przy hipo- i awitaminozach oraz jako środek tamujący krwawienie przy krwotokach z nosa, macicy, płuc, nerek i z jelit, a zewnętrznie - dla leczenia ran i wrzodów.
Wyciąg z pokrzywy w połączeniu z wyciągiem płynnym z krwawnika zwiększa krzepliwość krwi. Liście pokrzywy wchodzą w skład mieszanek stosowanych w chorobach żołądkowo-jelitowych, a zwłaszcza w skład różnego rodzaju preparatów, przepisywanych przy przewlekłych zapaleniach wątroby, zapaleniach przewodów żółciowych, zaparciach spowodowanych zwiotczeniem jelit i zapaleniach pęcherzyka żółciowego.Pokrzywa sprzyja zwiększeniu się zawartości hemoglobiny we krwi i zwiększeniu liczby czerwonych krwinek. Jest pomocna także w leczeniu cukrzycy.
Liście pokrzywy zawierają kwasy organiczne, witaminy B, C i K, sole mineralne, związki potasu i żelaza oraz wapnia a także rozpuszczalną krzemionkę. Ponad to Herbata z pokrzywy działa działają moczopędnie i poprawia przemianę materii, pobudzając jednocześnie krążenie krwi i wzmacniając organizm. Herbata z pokrzywy skutecznie obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie. Wedle zaleceń dwie do trzech filiżanek dziennie przynosi efekty.
Pokrzywę zaleca się również przy niedokrwistości, chorobach wątroby i dróg żółciowych, niestrawności, skazie limfatycznej, kamicy moczowej, zaburzeniach w trawieniu, owrzodzeniu żołądka, podagrze, żylakach odbytu, jako środek moczopędny i wiatropędny.
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz