czwartek, 9 stycznia 2014

Naturalne recepty na ból głowy


           


 Autor: Alan Kyne Perry

Wiele osób doświadczających bólów  głowy nie zdaje sobie sprawy, że skutki przyjmowania niektórych pokarmów  czy związków chemicznych mogą mieć wpływ na rozwój migren oraz  zwiększenie ich intensywności.


Dodatki do żywności i sztuczne substancje słodzące


Wyeliminowanie powyższych z diety może przynieść oczekiwane  rezultaty. Sztuczne środki słodzące, środki konserwujące czy  aromatyzujące, takie jak glutaminian sodu, są powszechnie znane jako  kreujące poważne reakcje u osób, które są podatne na występowanie  migren.


Substancje słodzące, jak aspartam czy sacharyna, mogą być zastąpione  przez stewię, naturalne słodkie zioło, które nie dość, że nie przynosi  żadnych efektów ubocznych, to jeszcze nie posiada żadnych kalorii. W 2002  roku do Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) wpłynął raport  informujący o 92 objawach zatrucia aspartamem. Przez pewien czas ten  słodzik był wycofany przez FDA, po kolejnych licznych informacjach na  temat efektów ubocznych. Jednak produkt ten jest znów przywrócony na  rynek i w dalszym ciągu sprawia całą konstelację problemów konsumentom.


Lawenda


Lawenda jest wykorzystywana przez zielarzy w celu uspokajania  zszarpanych nerwów, a także ma działanie przeciwbólowe dla osób  cierpiących na migrenę. Lawenda zmniejsza stan zapalny, który występuje w  naczyniach krwionośnych oraz łagodzi skurcze w mięśniach szyi, wokół  oczu oraz czaszki. Warto mieć suche kwiaty lawendy w saszetkach czy  ogrzewaczach i użyć ich od razu, kiedy rozpocznie się ból głowy.  Alternatywnie można sobie przygotować herbatę z czubatej łyżeczki lawendy,  zalanej wrzątkiem i zaparzanej 15 minut. Powolne sączenie jej przez cały  dzień przyniesie podobny skutek. Jeśli preferencje smakowe tego  wymagają – można ją posłodzić.


Jedzenie


Jeśli migreny często występują, warto zwrócić uwagę na jedzenie, jakie  spożywamy, gdyż niektóre z produktów mogą być „włącznikiem” bólu głowy.  Czekolada, alkohol, napoje gazowane, zwłaszcza zawierające kofeinę,  rafinowany cukier, ziarna zawierające gluten, dojrzałe sery czy orzeszki  ziemne bywają najczęstszą przyczyną migren.


Najlepiej przywrócić dany element pokarmu na okres jednego tygodnia,  aby móc odnaleźć, który z nich powoduje występowanie problemu.  Wykluczenie tych elementów jedzenia z diety może brzmieć jak  poświęcenie, jednakże jeśli miałoby to doprowadzić do wyeliminowania lub  znacznego ograniczenia powracających bólów głowy, to być może warto to  przemyśleć.


Tryptofan


Wprowadzenie tryptofanu do diety również wpływa korzystnie na  eliminację bólów głowy. Można go dodawać w formie suplementu lub  spożywać w pokarmach w niego bogatych, takich jak chociażby indyk.  Aminokwas ten stymuluje produkcje dopaminy – neurotransmitera, który ma  wkład w uwalnianie serotoniny. Ulgę podczas migreny przynosi często  właśnie przepływ serotoniny, która wpływa na podniesienie nastroju,  łagodzi niepokoje oraz napięcia, a także odpręża drobne naczynia  włosowate wokół czaszki.


Imbir, mięta pieprzowa, pieprz cayenne


Używanie w diecie wyżej wymienionych, popularnych ziół również pomaga  redukować występowanie migren. Imbir oraz mięta pieprzowa również  zmniejszają uczucie nudności, które często towarzyszą silnym bólom  głowy. Imbir rozrzedza krew, zatem należy go stosować ostrożnie jeśli  przyjmujemy leki na rozrzedzenie krwi.


Spróbuj wykonać własną ziołową herbatkę mieszając ze sobą te trzy  zioła. Dodaj jedną szczyptę pieprzu cayenne, przysłowiowy cal świeżego  imbiru oraz łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej do pół litra wrzącej wody  i odstaw na 15 minut. Po usunięciu (odcedzeniu) ziół dodaj miodu do  smaku i osłodzenia. Naturalne środki przeciwbólowe zawarte w tych  ziołach mogą pomóc pozbyć się bólów migrenowych.


Lepiężnik


Okazuje się, że roślina, jaką jest lepiężnik różowy, również ma  właściwości redukowania intensywnych bólów migrenowych, poprzez  zmniejszanie stanu zapalnego oraz stabilizację przepływu krwi przez  mózg. Działa on nieco jak leki beta-adrenolityczne, które pomagają  kontrolować ciśnienie krwi oraz zapobiegają skurczom w naczyniach  włosowatych. Pamiętajcie, aby jedynie kupować go oznaczonego etykietą  PA-free (wolne do alkaloidów pirolizydynowych), czyli bez szkodliwych  toksyn pochodzenia naturalnego. Dopiero po ich usunięciu roślina ta jest  bezpieczna w spożywaniu. Lepiężnik jest również znany z korzystnego  wpływu na łagodzenie wielu alergii, zwłaszcza tych, które powodują  właśnie bóle głowy.



 Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
     numer seryjny:52cec31d-f0f0-419e-9cce-1c8b5bef4303
       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz